Vad bör man tänka på med kattungar?  

Att få kattungar är en helt underbar känsla! Att ta hand om de små liven, se till så att modern mår bra, se till så alla får i sig näring och säkerställa att alla växer som de skall är a och o när det gäller kattungar. Oftast är kattungarna riktigt lekfulla när de befinner sig mellan 6-5 veckor och man bör vara redo på att de gärna vill leka länge. Oftast så föds det mellan 2-5 katter i en kattkull och de första veckorna är riktigt viktiga för deras tillväxt. Kattungar behöver sin mamma de första veckorna för att överleva, både för att få näring men också för att lära sig tvätta sig själva.

 

Kattmamman är dräktig i ungefär 9 veckor och man skall vara beredd på att alla kattungar föds utan hörsel eller syn. Återigen så är närheten till mamman livsviktig. Synen och hörseln kommer när de är runt 1-2 veckor gamla. Kattungen föds oftast Cute soggy kitten after a bath in pink towelmed en vikt mellan 70-135 gram och en längd mellan 11-15 centimeter. Kattungarna kan inte reglera deras egen kroppstemperatur under de 3 första veckorna och måste befinna sig när sin mor eller hållas varma för att inte dö. Om de utsätts för kyla så finns det en stor risk att de inte kan reglera rätt temperatur och därmed dö. Vidare så är även kattmammans mjölk mycket viktig eftersom det finns näring som möjliggör deras tillväxt. Mjölken ger även ungarna antikroppar så att det kan motstå bakterier och virus.

Under tidsperioden 2-7 veckor sker hela tiden en stor utveckling hos kattungen. Styrkan blir extremt mycket bättre och deras koordination förbättras. De kan både tvätta sig själva, genomföra olika lekar samt ha en tendens till att vilja jaga, vilket så klart kommer från deras instinkt som rovdjur. Leken är mycket viktigt eftersom det är på så sätt de lär sig hur de skall bete sig som fullvuxna katter. Precis som med barn så lär sig katter via lek och genom att härma.

Vill man veta mer om kattungar, hur deras första period i livet fungerar, vad man som kattägare bör tänka på och mycket annat så kan man besöka denna hemsida.

Leave a Reply

mts_best