En dag i kattens liv

Katten blir ett allt vanligare djur i människans samhälle. En katt lägger mycket av sin vakna tid på att tvätta sig, ta det lugnt och spana på sin omgivning. Dessa djur äter ofta, men små portioner åt gången. Dagens innekatter har ofta möjlighet att leka med leksaker och klösa på klösträd, medan utekatter oftast får använda sig av vanliga trädstammar och får kämpa hårdare för sin mat.

Katten och statusen i samhället

Katten är ett djur som ökar i status i människans samhälle. Innan har hunden ofta setts som människans bästa vän och katten har varit en mer fritt levande varelse som ska hållas i ladan eller stallet, men detta har nu börjat ändras. Lagar har kommit till så katten får ett nästan lika bra djurskydd som hunden. En katt måste till exempel ses till minst två gånger om dagen och ska ha sitt sociala behov tillgodosett. De ska också ha mat och vatten och inte bara leva på råttor eller annan fångst.

Katten och grannarna

Om man har en katt som har möjlighet att gå ut och in som den vill, kan det bli problem om man bor nära grannar. Katten kan göra sina behov i grannars blomland, krukor eller möbler, men kan även smita in där dem inte får. Lider man dessutom av allergi kan man få svåra besvär av katten. Utöver detta kan det bli konkurrens om våra utemöbler när människor och grannskapets katter vill sitta där samtidigt och detta kan orsaka svår grannsämja. Det är då viktigt att ta hänsyn till sina grannar och lära katten sina gränser.

Leave a Reply

mts_best