Katter som husdjur

 

Katter är riktigt fina varelser som fungerar utmärkt som sällskapsdjur. Katter kan finnas vilt men också utvecklas till tamkatter. Man beräknar att ett kattpar under en period på sju år kan producera över 400 000 kattungar. Med andra ord så kan det skapas extremt mycket katter om man inte håller koll! Runt om i världen så beräknar man att det idag finns cirka 500 miljoner tamkatter, varar 40 är kända arter. Ordet katt kommer från språket latin, specifikt ordet Cactusm som betyder just katt. Om man jämför popularitet bland husdjur, så är katten högt rankad runt om i världen, precis som hundar.

 

Man brukar säga att katter har 9 liv, just för att de klarar av att hoppa från höga höjder och är mycket spänstiga. Under slutet av 80-talet genomfördes en undersökning just gällande detta, Handsome Young Animal-Lover Man on a Bed, Hugging and Cuddling his Gray Domestic Cat Pet.där man gick igenom 132 katter som kommit in till veterinären för att de fallit från en mycket hög höjd. Av alla katter som kom in så var det endast 10 % som inte överlevde. Med andra ord så klarade sig hela 90 % av alla katter, om än så var det 37 % som behövde akut vård. Veterinären berättade att det till och med fans en katt som ramlat från den 32:e våningen och ändå överlevt. Det som kan vara intressant att känna till är att om en katt klättrat upp i ett träd, så kommer den dock endast ner genom att hoppa, eftersom katter inte kan klättra baklänges. Samtliga klor är riktade åt samma håll och att klättra ner med huvudet före leder till att katten stupar ner för trädet.

Katter kan vara riktigt snabba och kan springa upp till 49 km/h (dock under korta sträckor). Vidare så kan de även hoppa mycket högt, nästan 5 gånger sin egen höjd. Men även om de är riktigt snabba och kan hoppa högt, så spenderar de dock nästan 70 % av sitt liv sovandes, med andra ord passar katter bra med personer som lever ett lugnare tempo. Katter brukar oftast inte bli speciellt stora, men den största katten som registrerats var hela 1 meter och 23 centimeter lång.

För mer spännande fakta om katter kan man besöka denna hemsida för mer information.

Leave a Reply

mts_best