Populära kattnamn

Katten är vårt vanligaste husdjuret. Hela 1,2 miljoner katter finns det i landet. Med så många katter finns det också en stor variation av kattnamn. Huskatten är alltjämt den mest populära katten, men raskatterna ökar hela tiden i antal. Maine coon och ragdoll är katter som ökat i popularitet de senaste åren. Intressant nog ser namntopplistan annorlunda ut för raskatter än för huskatter. Bland raskatterna ligger namn som Gizmo, Tiger, Ramses, Cesar och Ozzy i topp. De utländskt inspirerade namnen kan ha att göra med att raskatterna själva kommer från olika delar av världen.

Populära namn på huskatter

En pågående trend är att ge huskatten samma namn som ligger på topplista för barnnamn. En annan tendens som syns är att vi ger katterna namn från personer eller varumärken som betyder något för oss. På topplistan ligger till exempel Findus, känd från barnböckerna om gubben Pettsson och hans nyfikna och påhittiga katt Findus. De mest populära kattnamnen börjar alla på S – Sigge, Smulan, Sixten och Selma och det är inte så konstigt. S-ljudet är nämligen ett ljud katter reagerar på. Tänk till exempel på när du lockar på en okänd katt, vad säger du då? Jo, ksss ksss ksss.

Originella och ovanliga kattnamn

En svag namntrend under nittiotalet bland aktiva hundägare, var att ge hunden ett verb som namn. Det kunde vara namn som Viska, Dansa och Leka. En katt skulle istället kunna heta Spinna, Jaga eller Smyga. Att namnge katterna utifrån sina favoritmaträtter är ett originellt och personligt alternativ. Vad sägs om Sushi, Calzone eller Kalops? Den ironiska generationen kan tilltalas av namn som motsäger det faktum att det är en katt: Duva, Koala, Sebra. Att låta barnen hitta på egna namn till den nya familjemedlemmen kan resultera i fantasifulla förslag som Sirilon, Mjamjan och Kokolok. Såvida barnen inte har ett favoritnamn. Då kan det sluta med att du ropar Pippi Långstrump när du ska ge katten middag.

Leave a Reply

mts_best