Sommarfaror för katter

Sommaren är en ljuvlig tid då många katter njuter av att vara ute dygnet runt, men med sommaren och alla dess härligheter kommer också en del faror för din katt. Några av de mest hotande farorna för din fyrbente vän är bland annat insekts- och ormbett, fästingar och varma bilar. Ha i åtanke att kontinuerligt inspektera din katt, likväl att vara riktigt uppmärksam på kattens allmäntillstånd. Tänk också på att alltid låta ditt husdjur ha tillgång till vatten, även om du inte ser skymten av honom eller henne under en hel dag så behöver du erbjuda ordentligt med vätska på olika ställen kring huset.

Ormbett och fästingar

Så var det det här med fästingar och ormbett. Det är inte alls ovanligt att djurägare söker sig till djurakuten under sommartid med sin katt som blivit biten av en huggorm. Till en början kan det vara svårt att avgöra vad som hänt din katt, om det gäller ett insektsbett (som katten då ofta ”klagar” eller gnyr över) eller ett ormbett, men ett klassiskt tecken är att ditt djur tydligt visar att det har mycket ont. Dessutom är svullnaden en tydlig varningsklocka, den del av kroppen som blivit attackerad – vanligtvis nosen eller en av tassarna – svullnar upp till dubbel storlek, om inte större. Huggormen är som bekant giftig, och detta innebär att ett bett kan ge otäcka följder, bland annat allvarliga effekter på njurarna och levern. Det kan också leda till skador på vävnaden och hjärtproblem. En annan otäck liten rackare är fästingen. Den kan sprida ett flertal sjukdomar, däribland Borrelia och Anaplasma. Smittan överförs via fästingens saliv då den bitit sig fast för att suga blod, och vanligtvis tar det cirka ett dygn från att fästingen satt sig tills dess att smittan överförs. Det är inte ovanligt med Fästingar på katter och det allra bästa du kan göra är att kontinuerligt – gärna flera gånger dagligen – inspektera din katt och plocka bort eventuella fästingar direkt efter att de upptäckts.

Slarv efter grillkvällen kan ge otäcka följder

En av de mest fantastiska sakerna med sommaren är säsongens alla grillfester, picknickar och luncher i det gröna! De hör liksom sommaren till, och det är inte många som aktivt skulle välja bort den här berikande delen av årets bästa månader. Men! Har du inte tänkt till ordentligt tidigare år så är det dags att göra det nu. Det räcker med några överblivna matrester i gräset för att olyckan ska vara framme. Tänk dig att solen gassar och grannen bjuder över till en gemensam grillkväll. Ni drar fram hans nya bluegaz gasolgrill z 1 och äter gott och skrattar hela kvällen, men när det är dags att tänka på refrängen så lämnas både det ena och det andra kvar i trädgården. En hungrig – eller bara sugen – katt kan på bara några minuter tugga i sig en gammal grillpinne eller en köttbit med mycket ben på. Dessa kan ge riktigt besvärliga förstoppningar eller ännu värre, fastna och orsaka ordentliga skador på tarmarna eller matstrupen. Var därför noga med att plocka undan ordentligt efter er innan ni avslutar er kväll.

Leave a Reply

mts_best